Staza zdravlja

Pratite ovih 5 saveta i sprečite nadutost stomaka

BizPass

05.08.2021.

Nema nadutosti u stomaku

Da nadutost stomaka ne bio bio i Vaš problem ovog leta, ispratite 5 neophodnih zdravih navika preporučenih od strane našeg farmaceuta.

Leto je došlo! Sa porastom temperature, dolazi do brojnih hemijskih procesa u pre svega lako kvarljivoj hrani, ukoliko čak i malo vremena provede van frižidera. Konzumiranje takve hrane, za koju možda ni ne znamo da je promenila svoj sastav, može dovesti do brojnih problema sa varenjem i probavom. Možda deluje čudno, ali naši stomaci reaguju na različite promene, kako okruženja prilikom putovanja tako i na najmanje promene u sastavu hrane.

Dehidratacija, iscrpljenost zbog visokih temperatura, hrana koja nam ne prija i gubitak apetita su česti problemi u ovim vrelim mesecima. S toga je važno da uvedemo nove navike u ishrani kako bismo održali nas, i naš digestivni trakt zdravim – inače se možemo osećati naduvenim tokom celog dana.

Pitali smo našeg magistra farmacije Mr Ph Anu Stanković da podeli sa Vama nekoliko saveta za održavanje potpune funkcionalnosti sistema za varenje tokom leta. „Postoji nekoliko jednostavnih, ali vrlo važnih stvari koje treba da radimo tokom leta kako bismo izbegli probleme sa našim stomakom.“

Neke od njih su:

Jedite manje, i jedite “lakšu” hranu

Jesti manje porcije hrane, u kraćim vremenskim periodima je stalna preporuka – svim ljudima, svih starosti tokom leta, jer pomaže lakšem i boljem varenju i smanjuje nadutost stomaka. Smanjivanje količine hrane ne znači ne zadovoljiti Vaš apetit. Sve što je potrebno da uradite jeste da izbegavate teško svarljivu hranu. Uključite što više zelenog povrća (kupus, zelenu salatu, krastavac) i sveže voće poput paradajza, jabuka, kruški. Ne samo da je sve to lako varljiva hrana, već će Vas i duže vremena držati hidriranim. Salate poput krastavca, paradajza, šargarepe i crnog luka se prave vrlo lako i pravo su osveženje uz ručak. Povrće je bogato vlaknima što može smanjiti i nivo holesterola.

Lubenica je bogata vodom, vitaminima i mineralima (naročito magnezijumom i kalijumom) i čuva nas od tzv. „pada pritiska“ tokom letnje žege. Za kraj obroka, ubacite suvo voće i orašaste plodove kao dezert. Suve urme su bogate proteinima, gvožđem, vlaknima, kalcijumom i vitaminima, i mogu zaštiti kako kožu tako i oči od sunčevih zraka. Još jedan pravi izbor može biti i zamrznuto grožđe jer povoljno utiče na probleme sa varenjem i pomaže u otklanjanju umora tokom leta.

Masna i przena hrana moze izazvati nadutost stomaka

Izbegavajte previše začinjenu i hranu prženu na ulju

Svi volimo začinjenu i prženu hranu. Prosto je ukusnija, zar ne? Međutim, bolje je da je izbegavamo tokom leta. Masnoj prženoj hrani potrebno je više vremena da se svari, može prouzrokovati gorušicu koja može dovesti do “zapaljenja” – što je vrlo često tokom leta. Ako se držite dalje od jako začinjene i pržene hrane, verovatno neće doći do “upale” u stomaku, dok se ni nadutost stomaka neće pojavljivati.

Hrana bogata probioticima umanjuje nadutost stomaka!

Jogurt je prava stvar za leto! Kefir, takođe! Sadrže jako važne probiotske kulture. Bakterije prisutne u jogurtu olakšavaju proces varenja, ubrzavaju ga i čine da se osećate bolje. Ukoliko, ipak, niste ljubitelji jogurta, ProbioLact je probiotik najnovije generacije, čak 4 puta jači od ostalih probiotika na tržištu! Na linku možete saznati više detalja o ProbioLact, kao i u kojim apotekama ga možete kupiti.

Ostanite hidrirani

Leti se svi znatno više znojimo, usled čega naš organizam gubi puno vode. Iz tog razloga potrebno je da pojačamo unos tečnosti, pogotovo vode tokom dana – što će takođe osigurati boljitak u varenju i osvežiti Vaš organizam. Pokušajte da steknete naviku da pijete dve do tri čaše vode neposredno nakon što ujutru ustanete iz kreveta. Međutim, nemojte se nalivati vodom, i popiti sve u jednom gutljaju. Pijte gutljaj po gutljaj – u suprotnom, možete progutati vazduh, zajedno sa vodom, što može uzrokovati nadutost stomaka i gasove.

Ostanite aktivni

Fizičke aktivnosti tokom leta su dobrodošle, kao tokom spremanja za leto! Šetajte na obalama mora ili reke, trčite ili džogirajte – preporučujemo Vam umerenu fizičku aktivnost. Pored toga što ćete se otarasiti stresa, fizička aktivnost će definitivno pomoći i boljem varenju.

Pratite ovih 5 saveta za bezbrižno leto i javite nam u komentarima – kako ste se proveli na odmoru ove godine? ☺

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.